GYERMEKNEVELÉS – Szülőknek és pedagógusoknak gyerekekről és nevelésről

Gyermeknevelés

A gyerek nagy tehetséggel és az értelem teljes kapacitásával jön világra. A GYERMEKNEVELÉS abban segít neki, hogy mindez nagy mértékben kibontakozhasson.

Sokan azt gondolják gyereknevelésnek, amikor a gyerek egy-egy apróbb hibája miatt leülnek vele megbeszélni, hogy mi történt. A gyerek lelkére beszélés a gyereknevelésben csak elenyészően kicsiny értékű. A nevelés elsősorban példamutatás, másrészt szabálykövetésre tanítás. Amennyire a szülőtől jó példát lát a gyerek, annyira tarja majd be ő is a szabályokat.

A gyermek nevelésének része az is, hogy szabályokkal ismertetjük meg a gyereket, gyakoroltatjuk vele, megbeszéljük, ha valami nem abban az irányban megy mint amit a nevelés célja kívánna. A szülő, a felnőtt társadalom és a gyerek körüli más gyerekek példamutató, vagy ezzel ellenkező előjelű viselkedése nagyobb hatással van a gyerekre.

A gyermeknevelés célja

A gyereknevelés célja az, hogy a gyerek olyan felnőtté váljon, aki képes tudása és képességei kibontakoztatására. Ezeket saját maga és családja örömére és hasznára, valamint szűkebb és tágabb környezete, összességében pedig a társadalom javára teszi.

Ennek köze van a túléléshez, de a túlélés ebben az esetben nem a fizikai megpróbáltatások ellenére való minimális életben maradást jelenti, hanem azt, ahogyan az egyén képességei, tudása és etikai szintje felhasználásával minél magasabb szintű létezést ér el, lehetőleg nem csak maga, hanem környezete számára is.

Bár a gyermeknevelés célja ilyen módon a jövőben van, nyilván része a nevelésnek az is, hogy a gyerek a gyermekkort örömtelinek élje meg.

Ez a megjegyzés elveti azt, hogy a gyerek csak készülődjön a felnőtt korra, s majd akkor él csak igazán. Nem! A gyermekkor nem csak készülődés a felnőttkorra. A gyerekkor egy ember életének szerves része, amiben ugyanúgy jár neki a boldogság lehetősége, mint amire hosszú távon törekszik.

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák