Pedagógusok és diákok elismerései 2018-ban

Pedagógusok és diákok elismerései 2018-ban

Diákok és pedagógusok elismerései az óévben

Számos szép sikert arattak diákok, tanáraik és iskoláik az óévben. Olyan sokat, hogy bármilyen felsorolás igazságtalan, de említsünk meg legalább néhányat.

Minden iskolában vannak sikerek. Van amiről tudunk, van amiről nem. Léteznek országos és nemzetközi sikerek is. Bár az építést a jelenben végezzük a jövőszámára, azért az új év kezdetén visszatekinthetünk azokra a sikerekre, melyeket iskolák, diákok, pedagógusok értek el az  óévben.

Nyilvánvaló, hogy létezik számos olyan csendes siker, szorgalmasan elért eredmény, ami sohasem jut el az ismertségig. A mérhető, tantárgyi felmérettetés gyakrabban válik ismertté, míg az egyéni nevelési eredmény szinte sohasem. Ha Ön mint tanár, vagy mint szülő forrása volt ilyennek, akkor önt is megilleti az elismerés.

Kompetencia

Az Országos kompetenciamérés (OKM) elsődleges célja, hogy minden iskola számára biztosítsa azokat az objektív mutatókat, amelyek segítik intézményük önértékelését, és lehetővé teszik, hogy az intézmény vezetői, a fenntartó és nem utolsósorban a szülők kellőképpen megalapozott képet kapjanak, amely alapján össze tudják hasonlítani az iskolák teljesítményét.

A legalapvetőbb információ a tanulók szövegértés és matematikateljesítményét jellemző iskolai, telephelyi átlagpontszám. Ebből kiindulva mindenki meg tudja ítélni, hogy egy adott iskola hogyan teljesít az országos átlaghoz, illetve a hozzá hasonló méretű, elhelyezkedésű és típusú iskolák átlagához képest. A felmérés az eredményeit az Oktatási Hivatal összesíti, és januárban még nincs kiadva a 2018-as lista.

A legutóbbi felmérés alapján a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola, a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola, a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola is szerepel a kiemelkedő teljesítményű iskolák listáján. Ezek olyan oktatási intézmények, amelyek az átlagosnál nagyobb mértékben fejlesztik a diákok képességeit – azokét is, akik korábbi eredményeik vagy családi hátterük miatt hátrányból indulnak.

Négy informatikai diák olimpikon Japánban

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szeptember 19-én számolt be arról a sikerről, hogy a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI), amit a japán Tsukoba városban rendeztek, s amin 87 ország 335 versenyzője vett részt,a magyar csapat mind a négy tagja érmet szerzett.

Ők:
Gáspár Attila (Miskolc, Földes Ferenc Gimnázium) – ezüstérem
Janzer Lili (Budapest, Fazekas Mihály Gyakorló Ált. Isk. és Gimn.) – bronzérem
Noszály Áron (Debrecen, Fazekas Mihály Gimnázium) – bronzérem
Molnár-Sáska Zoltán (Budapest, Fazekas Mihály Gyakorló Ált. Isk. és Gimn.) – bronzérem

Gratulálunk a diákoknak, felkészítőtanáraiknak, iskolájuknak, és Dr. Horváth Gyula csapatvezetőnek,valamint Dr. Zsakó László csapatvezető-helyettesnek.

Kedvenc Tanár 2018.

1884 ponttal Mansáné M. Mária, a Csorvási Gulyás Mihály Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanára nyerte a Magyarország Kedvenc Tanára 2018. díjat,amit a Pont Velem Nonprofit Kft. írt ki.

Ennek a díjnak az értékét az adja, hogy sok lelkes diák elismerő szavazata szükséges az elnyeréséhez. 
Gratulálunk a tanárnőnek és diákjainak.

Állami kitüntetések

Kiemelkedő hatású oktatási-nevelési-gyógypedagógiai, óvodapedagógiai munkáért, gyermekek harmonikus személyiségformálásában hosszú időn át végzett kiemelkedő pedagógiai munkáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenység elismeréseként Apáczai Csere János, Szent-Györgyi Albert, Brunszvik Teréz és Németh László-díjakat érdemelt ki közel száz pedagógus. Gratulálunk a díjazottaknak.

Ami kimaradt

Léteznek mérhető eredmények és vannak szavazás alapján elérhető díjak. Bizonyára vannak kisebb nyilvánosságot kapó, akár teljesen ismeretlen teljesítmények. A felsorolás inkább csak ízelítő, kedvcsináló a több száz írásban is közzétett sikerből, és kimaradt belőle sok-sok helyi és országos siker. Ha van olyan, amit Ön, mint pedagógus vagy szülő szeretne ismertté tenni a gyermeknevelés vagy az iskolai teljesítmények tárgyában, akkor küldje el a szerkesztoseg@gyermekneveles.hu e-mail címre.

A szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák