Elhunyt Vekerdy Tamás, a gyermeknevelés szabadságának megtestesítője

Elhunyt Vekerdy Tamás, a gyermeknevelés szabadságának megtestesítője

„Már az égi iskolában nevel” Vekerdy Tamás

A népszerű, humánus gyermeknevelő és író, Vekerdy Tamás már nem tanít többé szülőket nevelésre, mert 84 évesen elhunyt.

A népszerű, humánus gyermeknevelő és író, Vekerdy Tamás már nem tanít többé szülőket nevelésre, mert a család arról adott tájékoztatást, hogy 84 évesen elhunyt.

Számos könyv szerzője és nagy érdeklődésre számot tartó rendezvény előadója volt, és kimagaslóan népszerű a humánus gyermeknevelés híveinek körében. Tanult az ELTE jogi karán, majd pszichológia szakot végzett. Tanított házitanítóként és még a Színház- és Filmművészeti Főiskolán is. Különböző beosztásokban hosszabb ideig dolgozott az Országos Pedagógiai Intézetben.

Mint az iskolázás szabadsága Európai Fórumának közép-európai szóvivője, számos alkalommal vállalta a konfrontálódást a közéletben annak érdekében, hogy élhető, gyerekközpontú iskolarendszer jöjjön létre. Részt vett a Waldorf iskolarendszer magyarországi meghonosításában. A „Milyen iskola kell a gyerekeknek? Álmok és lidércek.” című írásában számolt be a Waldorf iskolarendszer első három évének programjáról.

Vekerdy Tamás alapvető és emberközpontú nézőpontjai szemben állnak a tekintély elvű oktatással és neveléssel:

“Jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét, és nem próbálnánk erőszakosan olyanná faragni, amilyen úgysem tud lenni”

Többször kifejtette, hogy a felnőtt társadalom hamis értékrendjét nem kellene levinni a gyereknevelésbe, és a teljesítményorientált óvoda és iskolarendszer helyett hagyni kellene játszani és felfedezni hagyni, gyereknek maradni a gyerekeket. Értékőrző és értékteremtő életműve elismeréseként 2014-ben elnyerte a XXI. Század Társaság által alapított Hazám-díjat.

Könyvei javát gyermeknevelés, gyerekek, szülők, tanárok, valamint óvodák iskolák témájában írta. Többször kifejtette azt az igazságot, hogy a nevelés lényegi része az, ahogyan a szülő viselkedik, nem pedig az a kioktatás, amit sokan tévesen nevelésnek gondolnak. A gyerek családban való nevelkedésének, és a gyerekcentrikus iskola híve volt.

Idősen is használta a modern kor eszközeit. Facebook csoportjában több ezer szülőnek adott gyermeknevelési tanácsokat. Egészen az utóbbi időkig tartott előadásokat, és csak végső távozása akadályozta meg abban, hogy utóbb meghirdetett előadásaira már nem kerülhet sor, azokat a szervezők lemondták.

Búcsúzunk tőle.
Isten vele Tanár úr!

A szerzőről

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák