Impresszum

Gyermeknevelési ismeretek pedagógusok és szülők

“A gyermeknevelés nem arra való, hogy kicsikből neveljünk nagyot, vagy butákból okosakat. A gyerek nagy tehetséggel és az értelem teljes kapacitásával jön világra. Abban segítünk neki neveléssel, hogy kibontakozhasson.”

Novák Ferenc

A gyermeknevelésről sokszor az az érzése a felnőtteknek, hogy olyan, mint a foci – “ehhez mindenki ért, ezzel mindenki foglalkozik”. A valóságban pedig azzal találkozunk, hogy bizonyos otthoni vagy iskolai helyzetekre a legjobb szándékuk ellenére sem találnak szülők vagy pedagógusok megoldást. Még azon is van vita, hogy mennyire a család és mennyire az iskola a nevelés fő színtere, miközben erre is szinte mindenkinek van valami jó, vagy annak tűnő válasza.

A Gyermeknevelés olyan portál, ahol létező, akár gyakori problémákra valós, értékes és gyakorlatias válasz érkezik, miközben senki sem tartja magát tévedhetetlennek a válaszokkal kapcsolatban. Ha pedagógusoknak vagy szülőknek egy-egy írás elég gyakorlatias és meggyőző ahhoz, hogy eredményesen használni tudjon abból valamit, akkor elérjük célunkat.

Mivel a szülők, az iskola és a társadalom egésze is folyamatos mozgásban változásban van, azért a neveléssel kapcsolatos elvárások is változnak. Ami tehát működött akár csak húsz éve, talán teljesen másképp van manapság. Ennek ellenére vannak a nevelésben hagyományos, hosszabb ideig stabil pontok, igyekszünk is ezek kiemelésére,  miközben érdemes odafigyelni az új, de az alapvetően működő megoldásokat nem elvető gyakorlat bemutatására.

Bízunk a pedagógus szakmája irányában való elhivatottságában és nagyra tartjuk a szülők azon elképzeléseit, melyeknek célja, hogy gyermekük a lehető legjobb pozícióból induljon a gyerekkorból a felnőttek világába. Mindeközben igencsak fókuszálunk azonban arra, hogy a gyermekkor nem elsősorban felkészülés a felnőttkorra, hanem egy ember életének egyik igen fontos, önállóan is jelentős szakasza. A jövőbeli célok ezért nem csökkenthetik a gyermek azon elvárásának fontosságát – akár képes ezt megfogalmazni, akár nem -, hogy szeretne értelmes, kiegyensúlyozott, boldog gyermekkort élni, miközben megismeri a jelenlegi világ működését és eljut az abba való teljes beilleszkedésbe, s közben természetes módon nem mond le arról, hogy alakítsa is azt, aminek részévé válik vagy aminek már részese is attól a pillanattól, hogy megszületett.

Adatvédelem: a gyermekneveles.hu nem gyűjt, nem tárol személyes adatokat és nem küld hírleveleket, de fogad témaötleteket és kérdéseket szülőktől, óvónőktől, tanároktól, tanítóktól, iskolapszichológusoktól gyereknevelési témákban, a gyerekek korától függetlenül.

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák