Figyelemhiányos viselkedészavar és a valódi figyelem

Figyelem

A figyelem a nevelés fontos összetevője

A figyelem döntő a nevelésben, gyermekkel való törődést nem helyettesíti a tétlen elmélkedés, ha a gyerek boldogsága a tét.

Manapság sokat beszélnek a boldogságról, még többet elmélkednek róla, figyelem nélkül azonban nem megy. Az itt látható rövid animáció egyszerűen, közérthetően világít rá a figyelemre. A tevékenységet, a gyermekkel való törődést nem helyettesíti a tétlen elmélkedés, ha a gyerek boldogsága a tét.

A pszichológia szakirodalma a figyelemhiányos gyerekekről egyebek mellet úgy nyilatkozik, mint akik maguk részben vagy az idő teljességében képtelenek figyelmüket a feladatra, a környezetre fordítani. Ám, ha ez a téma nem lenne ennél sokkal drámaibb, akkor meg is fordíthatnánk és kérdésként így hangozna:

https://youtu.be/K7m8es3fwYA

Az animációt A virágozz és prosperálj Alapítvány Youtube oldaláról vettük át.

Vajon a nem születési rendellenességből származó figyelemhiány esetén a környezet (főleg a család, a szülő) elegendő figyelmet fordít a gyerekre?

A figyelemhiányos hiperaktivitás meghatározása

 A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (állítólag) neurológiai természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar. Kísérő tünetei a hiperaktivitás, feledékenység és a gyenge impulzuskontroll. Angol neve után csak ADHD-nak is nevezik (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Gyakran így is nevezik: hiperaktivitás – utalva ezzel, a külső megfigyelő által gyakran megfigyelhető jelenségre. 

Vágynak a szülők az ADHD-s besorolásra?

A szülők jól láthatóan két csoportot alkotnak. Az egyikbe azok tartoznak, akik kifejezetten örülnének, ha gyerekük megkapná az ADHD-s besorolást. Ők abban bíznak, hogy akkor olyan ellátást kap majd, ami speciálisan az ő gyermekének helyzetét kezeli. Nekik ajánlott lenne utánanézniük, hogy különösen “tabletták” estén állítja-e valaki, hogy azzal megszűnik az adott probléma, vagy csak elnyomnak vele valami “izgágaságot”, lecsendesítik úgymond a gyereket. Érdemes még azt is elolvasniuk, hogy ezeknek a tablettáknak milyen durva mellékhatásaik vannak.A szülők másik csoportja kifejezetten el szeretné kerülni, hogy gyermeküket ADHD-s címkével lássák el. Ők sejtik, hogy aki ezt a címkét megkapta, arról legalábbis az iskolarendszerből való kikerülésig már nem veszik majd le.

Vajon a figyelem vagy a figyelemhiány a lényeg?

Olyasmiről, hogy a szülők a sok munka mellett vagy bármi más okból nem érnek rá elegendő figyelmet adni a gyereknek. Nincs azon csodálkozni való, hogy az a gyerek, aki otthon a szülőktől vagy az iskolában más gyerekektől és a pedagógustól nem kap elegendő figyelmet, az kiharcolja akár deviáns viselkedéssel is, hogy figyeljenek rá.

A szerzőről

1 thought on “A figyelem a nevelés fontos összetevője

Vélemény, hozzászólás?

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák