A bullying szó jelentése - Gyermeknevelés Szótár

A bullying szó jelentése - Gyermeknevelés Szótár

Bullying

A BULLYING szó jelentése: Kiszolgáltatott személy bántalmazása. Rossz bánásmód valakivel szemben az erősebb, hatalmasabb által.

A bullying szó jelentése

Kiszolgáltatott személy bántalmazása. Rossz bánásmód valakivel szemben az erősebb, hatalmasabb, többségben lévő által. Egy vagy több zaklató személy cselekedetei és viselkedése. Magában foglalja a lelki megfélemlítést és a tettlegességet is.

(Felhasznált forrás: Merriam Webster)

Jelenleg nincsen egy olyan magyar szó, ami önmagában helyettesítené az angolt, ezért szerencsétlen módon az angol kifejezés használata terjedt el.

A szó a gyermeknevelés és oktatás tárgykörében elsősorban az iskolai bullying-ra, megfélemlítésre utal, ott is a gyerekek között előforduló zaklatásra. Az iskolában vagy iskolán kívül történő személyes erőszakon kívül jelentős veszély a gyerekekre az internetes online zaklatás.

Példa mondat (1): A fiamat is elérte a bullying az iskolában, állandóan a kócos hajával heccelik.

Példa mondat (2): Az iskolai bullying nagyobb tragédia kiinduló pontjává válhat.

A bullying szó eredete

[angol: bully (erőszakoskodik, megfélemlít, terrorizál, zsarnok, zsarnokoskodik)]

Bullying helyett

Az angol szó helyett szerencsésebb lenne, ha a megfélemlítés vagy a zaklatás szavak használata terjedne el a jelenség és a viselkedés magyar nyelvű leírására. Jelenleg szakmai körökben (pedagógia, oktatás, iskola) az angol kifejezés használata is elfogadott.

Sajnos a legtöbb magyar megfelelő jelentéséből hiányzik valami, amit az angol magában foglal. A megfélemlítés szó nem feltétlen jelent fizikai erőszakot, míg az angol szó a lelki és a fizikai terrort is magában foglalja. A zaklatás szó lehetne az a helyettesítő, amivel megszűnhetne egy újabb angol szó beemelése az általános szóhasználatba.

A jelenség megszüntetése

A jelenség megszüntetésére, csökkentésére, kivédésére való törekvések szerteágazóak. A legfontosabb, hogy a jelenségről és a lehetséges kezelési eszközökről tudjon a pedagógus, a szülő és a diák is. Az elsődleges a bullying megelőzése oktatással, iskolai etikai kódex használatával. Képezni kell a tanárokat és óvodai pedagógusokat a szóbeli és a fizikai zaklatás felismerésére, kezelésre, megszüntetésére.

Szkeptikus álláspontok szerint a jelenség nem szüntethető meg, mások szerint azonban kisgyermekkorban kellene úgy szocializálni a gyermekeket, hogy megismerjék a toleranciát és gyakorolják társaik megbecsülését.

Pedagógus Konferencia - Virágozz és Prosperálj Alapítvány

A szerzőről

2 thoughts on “Bullying

Comments are closed.

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák