Így segíts a matekban gyermekednek - Gyermeknevelés

Így segíts a matekban gyermekednek - Gyermeknevelés

Így segíts a matekban gyermekednek

Így segíts a matekban gyermekednek című könyvet írt Friedmann Rita matematika magántanár. Vele beszélgettünk a könyvről és használatáról.

Általános iskolás gyerekek szüleinek körében körében hatalmas igény van olyan eszközökre, amelyek a szülőnek és a gyerekeknek is egyszerűen teszik érthetővé egy-egy tantárgy anyagát. Egy ilyen könyvet készített el Friedmann Rita matematika magántanár. Vele beszélgettünk a könyvről, és arról, hogy a szülők hogyan használhatják azt gyermekük segítésére.

Interjú Friedmann Ritával

Gyermeknevelés: Mi vitt rá arra, hogy elkészítsd az Így segíts a matekban gyermekednek című könyvet?

Friedmann Rita: Matematika magántanár vagyok és a pályafutásom alatt rengetegszer találkoztam azzal a problémával, hogy a gyerekek nem szeretnek és nem is tudnak együtt tanulni a szüleikkel. A szülőknek nincs elég türelmük, sokat veszekednek, nem tudják úgy elmagyarázni, mint az iskolában. Vagy csak egyszerűen magát a magyarázatot nem érti meg a gyerek és a szülőknek fogalmuk sincs, hogy mit nem értenek abban, amit elmagyaráznak, és még sorolhatnám ezeket az okokat. Azért írtam meg ezt a könyvet, hogy valódi segítséget nyújtsak a szülőknek a fenti problémák kiküszöbölésében.

Gyermeknevelés: Hogyan döntötted el, hogy mi legyen benne?

Friedmann Rita: Annak alapján, hogy melyek voltak a leggyakrabban előforduló gondok, amik miatt a szülők nem tudtak sikeresen segíteni a gyermeküknek és amelyekben sokszor kérték a segítségemet. A könyv tulajdonképpen 2 fő részből áll: Az egyik, hogy miért nem érti meg a gyerek a matekot, hogyan tudják úgy elmagyarázni, megtanítani, hogy meg is értse és hogyan tudják mindezt veszekedés nélkül megoldani. A másik része pedig olyan felmérő feladatsorok, amelyből pontosan kiderül, hogy a gyermek hányadik osztályban kezdett el lemaradni és mely témakörök nem mennek neki.

Gyermeknevelés: Hogyan próbáltad ki a működőképességét?

Friedmann Rita: Egyrészt azokat a módszereket írtam le benne, amelyeket pályafutásom során én is folyamatosan alkalmazok. Ezekkel a módszereket, tanácsokat a diákjaim szüleinek is átadtam és akik megfogadták éa alkalmazták, pozitív változásokról számoltak be. Illetve a könyv megírása után, számomra ismeretlen emberekkel olvastattam el és próbáltattam ki.

Gyermeknevelés: Ismerőseid, barátaid hogyan fogadták, hogy megírtad?

Friedmann Rita: Szerencsére olyan barátaim vannak, akik teljes mértékben támogatnak. Amikor elmondtam mire készülök, nagyon jó ötletnek találták, mert ez a könyv olyan dolgokban ad segítséget a szülőknek, amelyek a gyerekkel való együtt tanulás során gyakran felmerülnek problémaként. Tudomásom szerint nincs hasonló a piacon, viszont nagy szükség van rá.

Friedmann Rita – A szerző és családja

Gyermeknevelés: Kiknek javaslod, kiknek használ a leginkább?

Friedmann Rita: Olyan általános iskolás gyerekek szüleinek ajánlom, akik a gyerekükkel együtt szokták tanulni a matekot, és úgy érzik, hogy nehézségekbe ütköznek. A gyerek nem érti meg a feladatot a magyarázatuk után sem. Sokat veszekednek vagy nagyon sok ideig tart a tanulás. Vagy egyszerűen azt sem tudják, hogy mit nem ért a gyerek. A könyv 1-8. osztályos gyerekeknél használható. Gyakran kérdezik tőlem, hogy elsős gyereknél is használható-e. A válasz egyértelműen igen. Sőt, akinek már első osztályban a kezébe jut, az nagyon szerencsés, hiszen pontosan tudni fogja, hogy milyen dolgokat kell elkerülnie, és hogyan csinálja jól.

Gyermeknevelés: Talán még talán korai a kérdés, de vannak már visszajelzések?

Friedmann Rita: Igen vannak, hiszen a tesztolvasók visszajelzéseit mindenképp megvártam a kiadás előtt, és vásárlóktól is kaptunk már visszajelzéseket. Nagyon boldog vagyok, mert nagyon jó dolgokat írtak tapasztalatként, és amit külön megemlítenék, hogy több tanár és tanulásmódszertani szakember is visszajelzett nekünk, amelyben gratuláltak a könyvhöz és jelezték, hogy ők is elkezdték alkalmazni a leírtakat a diákjaiknál.

Gyermeknevelés: Elárulsz valamit hasonló terveidről?

Friedmann Rita: Nagyon sok teendő vár még rám, mert a matematika teljes anyagát szeretném papírra vetni, teljesen érthető formában és nagyon sok feladattal, amelyek lépésről-lépésre vannak felépítve. Bárki számára könnyen elsajátítható lesz, legyen az gyerek vagy felnőtt. Jelen pillanatban egy olyan könyvön dolgozom, amely az egyik legnagyobb nehézséget okozza az általános iskolában. Ez pedig a törtek. Minden benne lesz, amit egy általános iskolásnak tudnia kell. Úgy írtam meg, hogy a tanuló teljes megértést kapjon a témakörről. Már csak a feladatokon dolgozom, és ha kész lesz, tesztelés után ezt is elérhetővé tesszük.

A könyv oldalai:

Facebook:
https://www.facebook.com/groups/SegitekGyermekemnekTanulni/

Így segíts a matekban gyermekednek könyv weboldala:
https://konnyedentanulok.hu/matek-konyv-igy-segits

A szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák