Cipőfűzés - a Gyermeknevelés Magazinban - Ne legyen mumus a cipőfűző megkötése

Cipőfűzés - a Gyermeknevelés Magazinban - Ne legyen mumus a cipőfűző megkötése

Cipőfűzés 7 szabálya

Manapság nagyon sok gyerekcipő tépőzáras, de a cipőfűzés megtanulása most is egy kisebb mérföldkő a gyerekek számára óvodás korban.

Manapság nagyon sok gyerekcipő tépőzáras, de a cipőfűzés megtanulása most is egy kisebb mérföldkő a gyerekek számára óvodás korban. Van itt lejjebb egy videó klip, hogyan is kell ezt tanítani a gyereknek, de a technika mellett fontos az is, hogyan tanítsuk úgy, hogy ne menjen el a kedve.

Bárminek a megtanulásáról is van szó, a minimum, hogy a tanulási folyamatban ne vegyük el a gyerek kedvét. Akkor ugyanis nehezen kapunk még egy esélyt arra, hogy újra nekilásson. Cipőfűzés közben sincsen ez másképp. Néhány szabályt kell csak betartani, és akkor hamar megtanulja.

A cipőfűzés 7 szabálya

  • Kis lépésekben haladjunk a cipőfűzés technikájával!
  • Lassan mutassuk be a következő mozdulatot!
  • Dicsérjük meg minden fázisért!
  • Sose siettessük!
  • Ha valami nem sikerül, akkor ne csináljunk ügyet belőle!
  • Ha mérges lenne saját magára, biztassuk!
  • Nehéz helyzeteket oldjunk fel valami tréfával!

Ha nem óvodai, hanem otthoni környezetben tanuljuk vele a cipőfűző megkötésének mozdulatait, akkor is csak úgy kezdjünk bele, hogy bőven van időnk. Ha a gyerek azt érzi, hogy siettetik, akkor könnyebben hibázik és ő is türelmetlen lesz.

Ha már megy a cipőfűzés

Amikor a gyerek már be tudja kötni a cipőfűzőjét, de még nem túl gyakorlott, akkor bőven hagyjunk erre időt reggeli indulás előtt. Olyan indokkal, hogy Apa vagy Anya gyorsabb, a cipőfűzés nem vehető át a gyerektől. Ha ezt tennék vele, akkor könnyen leszokna arról, hogy magának kösse be.

Ha óvónő vagy, akkor pedig sose csinálj versenyt abból, hogy ki köti be leggyorsabban a cipőjét. A cipőfűzés nem egy ügyességi játék, amiből versenyt csinálhatunk. Versenyzésre sportot, társasjátékot vagy ügyesség játékot használjatok. Ahogyan egy amatőr futóversenyre is igaz, úgy erre is az, hogy az embernek előbb saját magát, pontosabban a kitartását kell „legyőznie” nem másokat.

Milyen cipőt vegyünk?

A gyerekek nagyon okosak. Néha úgy túljárnak a szülők eszén, hogy azok észre sem veszik. Így, amikor cipőt vásároltok, akkor akár még hat évesen is előadhatják, hogy tépőzáras cipőt szeretnének, s ezt csak azért, hogy elkerüljék a cipőfűzés hercehurcáját.

Ettől még vehetsz neki tépőzáras cipőt, de mindig legyen egy olyan cipője is, aminek cipőfűzője van. Gyakorlás nélkül ugyanis – különösen az elején – könnyen kieshetne a cipőfűzés gyakorlatából. Most, amikor végigvettük a cipőfűzés legfontosabb „titkait”, nézzünk meg egy videót egy nagyon egyszerű technikáról.

Sok más megoldás létezik a cipőfűzés tanulására és begyakorlására. Válaszd azt, amelyik legjobban a gyerek kedvére lesz. Válthatsz is, ha nem jön be valami, de ne váltogasd a technikákat, mert akkor a gyerek csak összezavarodik.

Cipőfűző-hiszti

Ha már kialakult a gyereknél a cipőfűzés utálata, akkor helyre kell hozni azt, amit a fenti hét tanácsból korábban nem tartottak be. Ezt a témát elég gyakorlatiasan járja körül a Gyereknevelés (“m” betű nélkül) oldal egy írása, aminek címe: Megfelelés, amit a fiam utál.

A szerzőről

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák