Szerethető játékok versenyeznek az Ország Játéka 2020. címért.

Szerethető játékok versenyeznek az Ország Játéka 2020. címért.

Szerethető játékok 2020.

Hét kategóriában 50 játékot jelöltek a hazai gyártók és forgalmazók az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Ország Játéka versenyre.

Szerethető játékok versenyeznek az Ország Játéka 2020. címért.

Hét kategóriában 50 játékot jelöltek a hazai gyártók és forgalmazók az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Ország Játéka versenyre. A kedvencekre november 6-ig lehet szavazni a www.orszagjateka.hu oldalon.

A szervező JátékNet webáruház szerint a 2020-as mezőnyben felismerhetők a pandémia hatásai: tovább nőtt a közös családi programot kínáló korábban is kedvelt társasjátékok népszerűsége. A nevezett játékok 45 százaléka ebben a kategóriában indult. Ugyancsak előtérbe kerültek a feszültség levezetésére alkalmas beltéri játékok. A beszűkült személyes érintkezés miatt fontosabb szerep juthat a szeretgethető plüssöknek és a gondozást igénylő interaktív házi kedvenceknek.

Az Ország Játéka minősítés megítéléséről a közönségszavazatok alapján egy hétfős szakmai zsűri dönt – a csomagolásokra is felkerülő minősítés évek óta fontos kiválasztási szempontja a tudatos játékvásárlóknak. A szavazás során értékes nyereményre jelölhető a kedvenc óvoda és bölcsőde is, és a szavazók között egyéni díjakat is kisorsolnak.

Szép számmal jelöltek játékokat

Az idei Ország Játéka versenyben a gyártók és forgalmazók összesen 50 játékok jelöltek, hét kategóriában: családi társasjáték, bébi játék, egyéb lány, egyéb fiú, építőjáték, társasjáték kicsiknek és készségfejlesztő. A nevezett társasjátékok száma kiemelkedik a többi közül, az összes jelölt játék 45 százaléka valamilyen társasjáték.

A társasjátékok adta együtt játszás öröme vitathatatlan, és a mostani helyzetben különösen erős szerepe van a családok életében. A home-office, és esetenként újra a digitális oktatásba kényszerülés miatt a család kénytelen a megszokottnál több időt tölteni otthon. Ilyen helyzetben természetesen fokozódik a gyermekben az új ingereket nyújtó játékok iránti igény is, és nem mindegy, milyen játékkal játszik.

Szakmai zsűri

A szakmai zsűri (gyermekpszichológus, pedagógus, védőnő, játékfejlesztő, lapkiadó, média képviselő, influenszer) szempontrendszere komoly mélységekben vizsgálja és értékeli a nevezett játékokat. Figyelembe veszik a készségfejlesztés mértékét, hogy hozzájárul-e a játék a gyermek mentális, érzelmi világának elmélyítéséhez, a szociális kapcsolat fejlesztéséhez, együttjátszásra alkalmas-e, milyen a kivitelezés minősége, mennyire kreatív és innovatív, illetve biztosít-e örömforrást. Ezen szempontok szerint választott játékok – a szervezők és a pályázók szerint is – rangos és értékes elismerés birtokosai lesznek, valamint ez a minőségi megkülönböztetés az ajándékvásárlás során segíthet a szülőknek a választásban.

Mindenféle játéknak lehet fontos szerepe a gyermek életében, még ha nem is kifejezetten készségfejlesztő játékról van szó. A felgyűlt feszültséget kijátszhatja magából pl. egy lufifejű bokszolóval, a leszűkült személyes érintkezés miatt fontosak lehetnek a becézgethető plüssök, vagy a gondozást igénylő interaktív házikedvencek, ahol pl. etetni, itatni, tisztán tartani kell egy játék állatot.

A játékok csökkenthetik a stresszt

„Az elmúlt időszak bizonytalanságai, a karantén bezártságának feszültsége felértékelte a közös játék feszültségoldó, közösségteremtő hatását és erejét. A családok számára a karanténban vagy a nyári szünetben együtt töltött idők nemcsak nehézségeket, de több közös, minőségi időtöltés lehetőségét hordozták magukban, és hordozzák a jövőben is.

A közös játék ugyanis nemcsak segít oldani a feszültséget, hanem feltölti a gyerekeket. Megélhető kapcsolódást nyújt a szülőkkel, testvérekkel, a lelki ellenálló képességet és a frusztrációtűrést növeli. Az alkalmazkodást is segíti. A játék élményfeldolgozás, a világ megismerése és a fejlődés legfontosabb terepe. Szánjunk időt a gyerekeinkkel közös játékra, engedjük meg magunknak is a saját feszültségeink oldását, beleereszkedést az élménybe.” – véli a zsűri tagjaként résztvevő Labancz Dániel gyermekpszichológus.

Játszónap helyett

Bár idén elmarad a Játszónap – ahol az elmúlt években többek között a versenyre nevezett játékokat is ki lehetett próbálni. Helyette a versenyt indító JátékNet webáruház rajzversenyt indít a Facebookon óvodák számára. Minden óvoda egy rajzzal nevezhet, amin lerajzolják, hogy elképzelésük szerint, hogy néz ki a JátékNet raktára, és a legtöbb reakciót gyűjtő egy értékes ajándékcsomagot nyer.

Az Ország Játéka versenyen szavazni is érdemes, mert amellett, hogy a szavazók közül 100 db 2 000 Ft értékű kupont is sorsolnak. A verseny jótékony célokat is szolgál: a szavazat leadásakor megjelölhető, mely bölcsőde és óvoda nyerjen 50 000 Ft értékű ajándékcsomagot.

November 6-ig lehet szavazni a www.orszagjateka.hu oldalon, az eredményhirdetés november 10-én lesz.

A szerzőről

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák