Dr. Fábián Mária a III. Agresszió kezelési pedagógus konferencián

Dr. Fábián Mária a III. Agresszió kezelési pedagógus konferencián

Ilyen volt a III. Iskolai Agresszió Kezelési Pedagógus Konferencia

2022. április 23-án került megrendezésre a III. Iskolai Agresszió Kezelési Pedagógus Konferencia, melynek témái az iskolai agresszió okaira

2022. április 23-án került megrendezésre a III. Iskolai Agresszió Kezelési Pedagógus Konferencia, melynek témái az iskolai agresszió okaira és csökkentésükre, valamint az egyre inkább jelenlévő heccelés, valamint az internetes zaklatás megszüntetésére fókuszáltak.

Az iskolákban egyre inkább terjed az iskolai agresszió, amivel annak mértéke miatt is foglalkozni kell, és nem csak Magyarországon. A közösségi viselkedés hanyatlásához nagyban hozzájárult az elmúlt két év online oktatása is. A probléma nagysága abban is megmutatkozik, hogy nem csak a tanároknak kell ezzel megküzdeniük, hanem szülőknek is óriási terhet jelent. A legnagyobb elszenvedők pedig természetesen a gyerekek.

Ezen problémák enyhítésére kezdte el pedagógus konferenciák megrendezését a Virágozz és Prosperálj Alapítvány, s ennek ez évi állomása volt a III. Iskolai Agresszió Kezelési Pedagógus Konferencia, melynek előadásai több nézőpontból világítottak rá az iskolai agresszió okaira. Az előadók nem álltak meg az okoknál, hanem megoldásokat is kínáltak a problémákra.

Az agresszív viselkedés nem lelki okai

Amint arra Dr. Fábián Mária orvos, neurológus felhívta a figyelmet, az agressziónak nem csak lelki, hanem testi okai is lehetnek. Veszélyforrásként említette a túl sok cukrot tartalmazó energiaitalokat is. Kiemelten fontosnak tartotta a szülők tájékoztatását a táplálkozási és alvási szokások helyes kialakításáról annak érdekében, hogy a tanulók hatékony segítséget kaphassanak. A doktornő javaslatokat tett az agressziót kiváltó testi okok megszüntetésének módjára is.

A viselkedés nevelési oldala

A pedagógusok olyan használható megoldásokat kaptak Novák Ferenc tanártól, iskolai agressziókezelési specialistától, melyekkel az agresszív gyerek megérthető és humánus kommunikációs módszerekkel visszavezethető a közösségbe. A jelenlévők olyan „térképpel” ismerkedtek meg, ami utat mutat a heccelés, a bullying, az erőszakos viselkedés csökkentéséhez. A nevelők, osztályfőnökök, iskolaigazgatók betekintést nyerhettek abba is, hogyan kell újjáéleszteni a tanulók motivációját, ami által a gyerekek cselekvőbbé válnak, végül pedig emelkedik önbecsülésük, céltudatosabbá, s ezáltal sikeresebbé válnak.

Novák Ferenc a III. Agresszió kezelési pedagógus konferencián - Gyermeknevelés
Novák Ferenc a III. Agresszió kezelési pedagógus konferencián

A nap végén Józan Kornélia általános és középiskolai tanár, felnőttképzési oktató előadása több pontján is meghatódva mutatta be az iskolai munkájába beépített Elfogadás Program eredményességét. Beszámolója szerint diákjai türelmesebbek, példamutatóak és tisztelettudóak lettek, mivel az Elfogadás Program gyakorlatias eszköznek bizonyult ahhoz, hogy csökkenjen az iskolai agresszió és hogy pedagógusok az osztályukból összetartó közösséget kovácsolhassanak.

Vélemények a konferencia résztvevőitől

„A konferencia ötleteket, rengeteg lehetőséget, kipróbálásra váró módszereket, és nem utolsó sorban inspirációt nyújtott.” (Krisztina – általános iskolai tanár)

„Nagyon hasznos és gyakorlatias volt. Úgy érzem valódi, tényleges segítséget nyújtott. Sokkal optimistább vagyok. Az agresszióval szemben nem érzem olyan tehetetlennek, inkompetensnek magam. Egyszerűen megvalósítható, praktikus tanácsokat kaptam, melyeket a tantestülettel is meg fogok ismertetni.” (Kinga – nevelő)

(Forrás: Virágozz és Prosperálj Közhasznú Alapítvány)

Iskolai elfogadás program az agresszió csökkentésére
Iskolai elfogadás program az agresszió csökkentésére

A szerzőről

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák