Mutass jó példát - étkezéssel - Gyermeknevelés

Mutass jó példát - étkezéssel - Gyermeknevelés

Mutass jó példát! – evéssel

Egészségünk 80%-ban a táplálkozáson múlik, ami főleg a korral nyer igazi értelmet – akárcsak az, hogy mutass jó példát evéssel is.

Életminőségünk és egészségünk 80%-ban a táplálkozáson múlik, ami főleg a kor előrehaladtával nyer igazi értelmet – akárcsak az, hogy mutass jó példát evéssel is.

Gyermek és fiatal korban egyáltalán nem érdekel minket, hogy mit eszünk, bármivel „elmegyünk”, a cukor, péksüti, vagy a zsíros kenyér ugyanúgy megteszi. Energikus a gyermek, pörög, szalad, hatékonyan éli mindennapi életét.

Mi szülők persze már tudjuk, hogy bizony a táplálkozására oda kell figyelnünk. Zöldség, gyümölcs, víz a cukros üdítő helyett, sokkal kevesebb édesség, sokkal több egészséges étel. Ugyanakkor alig találkozni olyan gyerekkel, aki magától jelentkezik a salátáért, vagy hisztizik, mert nem kapott nyers zöldséget, vagy lelkesen főzeléket választ az éttermi étlapról.

Haszontalan ételek

E helyett megy a pizza, a gyorsétterem, a rántott hús sült krumplival, ketchuppal.
Számára nem reális, hogy ebből később nagy bajok lesznek. Elhízás, fáradékonyság, cukorbetegség, vérnyomás problémák. Ma már az, hogy valaki 30-as éveiben cukorbeteg, nem számít különlegesnek. Pedig régen a cukorbetegséget „öregkori cukorbetegségnek” hívták.

Mit eszik a család - Gyermeknevelés
Mit eszik a család?

A mai gyermek korosztály 50% túlsúlyos, ebből is a fele elhízott. (Elhízásnak nevezzük, amikor a normál testsúlynál 20%-kal több a súlyunk.)
Látjuk, hogy a mai finomított, cukrozott ételek hova visznek. A gyermeket nem lehet erőszakkal rákényszeríteni (nem is szabad) az általunk helyesnek vélt táplálkozásra.

Nem érdemes hosszú fenyegető előadásokba kezdeni arról, hogy ilyen és ilyen beteg leszel, ha nem eszed meg ezt. Nem jó módszer, ha például zöldségevéshez kötjük az édességek megvételét. Ezek mind zsákutcák és a gyermek megutálja majd az egészségesebb ételeket, csak azért is az egészségtelen kajákhoz fog ragaszkodni. De mit tehet ilyenkor egy szülő? Hagyja az egészet? Vagy mondjon le az egészséges gyermek elképzelésről? Vagy majd ,ha baj lesz a gyermek úgyis rájön?

Van megoldás!

A gyermek a szülő mintáját fogja követni. Számára egy egészséges gyermek-szülő kapcsolatban a szülő a mintakép. Őt fogja utánozni, olyan akar lenni, mint anya, vagy apa. És ez a megoldás kulcsa. Mint szülő mutass jó példát a gyereknek táplálkozással is, és akkor azt fogja követni. Ha látja és egészen kis korától tapasztalja, hogy apa megeszi a salátát, anya megeszi a zöldséget, a főzeléket, hogy szednek vitamint, mozognak és figyelnek az étkezésükre, akkor ezt először megfigyeli, majd ki akarja próbálni.

A gyermek táplálkozása - Gyermeknevelés
A gyermek táplálkozása

Az egyik édesanya úgy „vette rá” gyermekét a zöld turmix ivásra, hogy a hűtőben saját polcot csinált és azt mondta a kislányának: „Ez az én polcom, ezen vannak azok, amiket én eszek. Ebből nem adok másnak, mert ezek egészséges ételek, a turmix csak az enyém. Kérek mindenkit, hogy ezekhez ne nyúljon!”

Tudod mi történt? A kislány nagyon érdeklődővé vált. Mi az, hogy ő abból nem kaphat, anya meg igen. És elkezdte követelni, hogy ő is meg akarja kóstolni, neki is kell. Persze fontos, hogy olyan turmixot csinálj, ami finom. És olyan salátát, ami színes és jóízű. Imádni fogják!

Mutass jó példát!

Egyél egészségesebben, mindig legyen az asztalon valami, ami az egészséget is támogatja. Kis zöldség, gyümölcs, saláta, cukor mentes joghurt, akár gluténmentes kenyér, vagy péksüti. A gyermek, ha ezt látja, ezt fogja megkedvelni, azt fogja enni. A lényeg a fokozatosság!

Ne vegyél el tőle semmit, amit eddig evett. Inkább tegyél mellé valamit, ami egészséges. Figyelj oda, hogy te mit eszel. Mond el, hogy ezt azért is eszed, mert fontos az egészséged. Amit azonnal meg tudsz tenni, adj neki egy kis vitamint. Olyat, ami jóízű, egyszerűen egy korty és rengeteg ásványi anyag, vitamin, szuper tápanyag van benne.

A gyermekvitamin legyen finom, hatékony és cukormentes! Már a napi vitamin, ásványianyag és tápanyag pótlásával sokat teszel gyermeked fejlődéséért, egészségéért. Persze ebben is mutass jó példát!

Burget Péter Testszerviz Alapító, édesapa

A szerzőről

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák