Mondatok gyermekneveléshez - Gyermeknevelés

Mondatok gyermekneveléshez - Gyermeknevelés

Jobb mondatok gyermekneveléshez

Vannak jobb mondatok gyermekneveléshez. Kicsit megfontolva, és mondanivalónkat barátságosabban fogalmazva megkönnyíthetjük a család életét.

Vannak jobb mondatok gyermekneveléshez. Kicsit megfontolva, és mondanivalónkat barátságosabban fogalmazva megkönnyíthetjük az egész család életét. A megfogalmazás lényege az, hogy kommunikációnkkal a legkevesebb drámát vigyünk a gyermekekkel való kapcsolatunkba.

A következőkön kívül végtelen sok más olyan téma van, amit lehet kevésbé szerencsésen és jobban megfogalmazni. Ezekkel a mondatokkal csak rávilágítunk arra, hogy vannak jobb mondatok. Olyanok, amelyekre a gyerek kevésbé reagál hirtelen indulattal, olyanok, nagyobb sikerrel kezdeményezhetünk beszélgetése a gyerekkel. A példamondatok nem feltétlenül ugyanarra kérdeznek rá, mint a kevésbé célravezetők, mégis alkalmasak arra, hogy a gyerek olyan választ adjon, amire kíváncsiak vagyunk.

Nem célravezető

Jobb

Jól viselkedtél ma a suliban?

Jóban voltatok ma a többiekkel a suliban?

Kaptál ma rossz jegyet?

Tanultál ma valamit, ami jobban ment?

Ugye megetted az uzsonnádat?

Volt időd uzsonnázni?

Miért nem jöttél haza időben?

De jó, hogy megjöttél!

Megtanultad már a házi feladatot?

Tudok segíteni valamit a házi feladatban?

Már megint a barátodhoz mész?

Felhívhatnád néha hozzánk a barátodat!

Most már menj aludni!

Beszélgetünk egy kicsit elalvás előtt?

Vannak jobb mondatok gyermekneveléshez

Néha csak apróságokon múlik, hogy megértjük-e egymást a gyerekkel. Érhető okokból inkább, nekünk felnőtteknek van több esélyünk optimális mederbe terelni és abban tartani beszélgetéseinket.

A fenti példák mutatják, hogy mindig van egy jobb szó, jobb mondat, jobb megfogalmazás. Mi a jobb megfogalmazás? Az, amelyikre inkább választ kapunk, mint egy másikra, és amelyikre kevésbé reagál elutasítással vagy erős negatív érzelemmel a gyerek.

Ne mondjunk tehát a gyereknek olyasmit, ami szinte azonnal konfliktust eredményezhet, hiszen semmivel sem nagyobb erőfeszítés nyugodt kommunikációt kezdeményezni.

Ha fontosnak tartod ezt, akkor oszd meg a következő képet a Facebook-on!

Jobb mondatok gyermekneveléshez - Gyermeknevelés Magazin
Jobb mondatok gyermekneveléshez – Gyermeknevelés Magazin

A szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák