Lázadó Tinédzser - Gyermeknevelés

Lázadó Tinédzser - Gyermeknevelés

Tinédzser lázadása

A tinédzser lázadása nem új dolog, de a szülőt meglepheti gyerekének ez az időszaka, mert nagy változás ez az addigi együttműködéshez képest.

A tinédzser lázadása nem új dolog, de a szülőt meglepheti gyerekének ez az időszaka, mert nagy változás ez az addigi együttműködőbb időszakhoz képest.

Ilyenkor sok szülőben fogalmazódik meg kétség a gyerekkel és saját magával kapcsolatban is. „Mi történt ezzel a gyerekkel, nem ismerek rá! Én nem ilyennek neveltem ezt a kölyköt!” Felmerülhet az is, „Mit rontottam el?”, és ez is „Mit tegyek, hogy újra régi legyen?”

A válaszok legmegnyugtatóbb, de ellentmondásos része az, hogy semmi baj veled, és a gyerek viselkedése sem meglepő. Kissé távolabb van tőled? Kevesebbet látod? Nem jön ki a szobájából? Természetes. Több önállóságot szeretne, kevésbé függeni másoktól. Kevésbé igazodik a családtagokhoz, a barátaival lenne szívesen vagy akár egyedül.

Jelentős változás

Ha toleráns vagy az ő megnövekedett önállósági igényével, akkor egész jól kijöhetsz vele. A tinédzser lázadása, ha ennek akarjuk egyáltalán nevezni, nem a szülőnek szól. Gyermekünk fejlődésének természetes szakasza, amikor már kevésbé hagyatkozik mások véleményére, nem szereti, ha mások mondják meg mi legyen.

Sok tinédzser hamarabb fogad el véleményeket saját kortársaitól, mint felnőttektől. Ez elég vicces, hiszen úgy érzi, hogy már felnőtt, mégis pontosan a felnőttek beleszólását tűri el a legkevésbé. Mindezek a jellemzők persze teljesen más mértékben jelennek meg különböző családokban. Ahol eddig is önálló lehetett a gyerek, ott a tinédzser kor nem látszik olyan éles határnak. Sok múlik a gyerek személyiségén is.

Veszélyek

A szülővel való beszélgetések lecsökkent mennyisége sok veszélyt jelent, hiszen kevésbé avat be minket abba, ami vele történik. Utólag nem nagy vigasz, de egyebek mellett azért kell kisgyermekkorban és gyerekkorban valós értékekre, erkölcsi tartásra nevelni, hogy amikor nem leszünk mellette, akkor „saját ereje” legyen elutasítani a rá leselkedő veszélyeket.

Egy gyerek nem azért nem fogyaszt kábítószert, mert állandóan kivesszük a kezéből, hanem azért, mert időben megtanítottuk a veszélyeire. Szerelmi csalódás? Nem zárhatjuk ki, de ha olvasottsággal rendelkezik, vagy beszélgetéseink révén jó az emberismerete, akkor tudni fogja, kivel ne kezdjen. Amikor az olvasás fontosságáról beszélnek, akkor ezt ritkán emelik ki.

Mit okoz tinédzser lázadása?

A szülő érezheti magát „kevésbé szeretve”, de nem is azért van gyerekünk, hogy legyen, aki szeret minket. Egyben biztos lehetsz. Több nehézséget okoz neki a felnőttkor határa, mint neked. Ez még akkor így van, ha sok szülőnek okoznak fájdalmat tinédzserek nyers kijelentései és más megnyilvánulásai.

A szülő a tinédzserkor előtt alapozhatja meg azt, hogy a kamaszkortól felfelé is jó kapcsolat maradjon közöttük. Ha addig sem voltak jó viszonyban, akkor nincs min csodálkozni később. Sokan sajnos éppen gyermekük tinédzser korában teszik fel a kérdést, „Hogyan neveljem másképp?”

Nevelhető a tinédzser?

Ha azt értjük rajta, amit manapság nagyon sokan, tehát azt, hogy leültetik magukkal szemben és elmondják a gyereknek, hogy mit csinál rosszul, akkor a válasz nem. Ha azonban együttműködő, nem pedig kioktató módon közelítünk és jól választjuk meg az időpontot egy beszélgetéshez, akkor igen.

A nevelésnek van két fontosabb eszköze, mint az előbbi. Az egyik ezek közül a felnőtt példamutató viselkedése, amivel azonban eléggé elkéstünk, ha már a „tinédzser lázadása” a fő problémánk. A továbbiakról érdemes elolvasni a Tinédzser nevelése című írást.

Feliratkozás a szerző hírleveleire

Feliratkozás a szerző, Novák Ferenc gyereknevelési hírleveleire

A szerzőről

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák