Az elfogadás szó jelentése a gyermeknevelés szótárban

Az elfogadás szó jelentése a gyermeknevelés szótárban

Elfogadás

Az elfogadás szó jelentése

Egy másik személyhez való olyan hozzáállás, vele kapcsolatos olyan nézőpont, amelynek lényege, hogy megértőek, de legalább türelmesek vagyunk vele, nem tartunk tőle indokolatlanul nagy távolságot, nem akarjuk mindenáron megváltoztatni, annak ellenére, hogy ő egy vagy több belső vagy külső tulajdonságában, akár megjelenésben, származásában, nemben, korban, világnézetben, állapotban, képességben, tudásban eltér tőlünk.

A elfogadás szó eredete

[el- < ómagyar: el < dravida: il (el)] + [fogad < ómagyar: fogad < fog (ige) + -ad (igeképző)]

(A szó eredetéért köszönet a wikiszótárnak.)

Mit jelent az elfogadás szó az iskolában

Azokban az iskolákban vagy más nevelési intézményben, ahol a gyerekek (diákok) elfogadják egymást, ott tudomásul veszik egymás jelenlétét, nem akarják mindenáron megváltoztatni a másikat, nem rekesztenek ki valakit valamilyen különbözősége miatt. Megértést, de minimum türelmet tanúsítanak a másik iránt, függetlenül attól, hogy a másik nem úgy néz ki, mint ő, nem úgy öltözködik, nem úgy viselkedik, nem úgy tanul vagy gondolkodik, mint ő.

Az elfogadás egy iskolában nem csak a gyerek-gyerek kapcsolatok tekintetében fontos, hanem jó esetben a gyerekek és a tanárok között is megjelenik. Ahol magas az elfogadás szintje, ott jól együtt tudnak működni egymással a különböző tanulmányi eredményű gyerekek, különböző származású, különböző gazdasági helyzetű családokból érkező más gyerekekkel, valamint saját, vagy helyettesítő tanáraikkal.

A szerzőről

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák