Extra gyermeknevelési lehetőségek - Karácsony

Extra gyermeknevelési lehetőségek - Karácsony - Novák Ferenc

Extra nevelési lehetőségek – Karácsony

A felnőtteknek már a könyökén jön ki a karácsonyi vásárlás, de sokan ráeszméltek már az ilyenkor a gyerekekkel eltölthető időben rejlő extra lehetőségekre.

A felnőttek javának már a könyökén jön ki a karácsonyi vásárlás, és ha még ha a pénztárcájuk meg is engedheti drága játékok vásárlását, sokan ráeszméltek már a Karácsony idején adódó, a gyerekekkel eltölthető időben rejlő extra lehetőségekre.

Amikor szülők vagyunk, akkor állandóan nevelünk, ha mással nem, akkor a saját viselkedésünkkel. Az ünnepek előtt és alatt azonban számos extra lehetőségünk van a gyerekeinkkel együtt lenni olyan tevékenységekben, melyek az egész család számára élmények tárháza lehet.

Rendet tenni örömmel?

Sok gyerek szülei panaszkodnak arra, hogy a gyerek szobájában állandó rendetlenség van, és nehéz rávenni a kölyköt arra, hogy időnként rendet rakjon maga körül. Az ünnep közeledte nem jelenti azt, hogy hirtelen majd kedve lesz hozzá, de mi tehetünk valami azért, hogy élménnyé tegyük ezt a dolgot.

Lepjük meg a gyereket azzal, hogy most az egyszer (tisztelet a kivételnek), nem valami olyan hibáztatással indítjuk a dolgot, hogy „Hányszor kell még elmondanom, hogy csinálj már rendet a szobádban?!”

Kezdjük azzal, hogy tegyél be valami jó zenét, amit szeretsz, „nyomasd ezerrel”, én pedig segítek neked rendet rakni a szobában. Igen, ehhez szükségünk lesz idegekre, ha olyan zenét és olyan hangerővel tol a gyerek. Zavar a hangos zene? Emlékezz rá, hogy te is hallgattad így, amikor tinédzser voltál.

A zene segít a pakolás, takarítás sebességben, és túlharsoghatja a porszívó zaját is. A lényeg az, hogy tegyük vidámmá ezt a sokak által utált kötelezettségnek tartott dolgot. A gyerekkel így létrehozott együttműködés, kihathat majd sok minden másra is a család életében.

Ha befejeztétek az ő szobáját, akkor kérd meg, hogy segítsen neked a lakás vagy ház valamelyik más helyiségében is. Valószínűleg szívesen teszi majd, ha eléggé felhoztad a hangulatát a saját szobájában végzett gyors sikerrel. Ha elutasít, ne bánd! Elégedj meg azzal, amit idáig tett, mert ez mégiscsak több, mint amit általában tenni szokott, ráadásul jobb hangulatban.

Más karácsonyfa

A környezetvédelem oltárán komoly vita folyik, hogy legyen-e karácsonyfája az embernek vagy sem. Ha lesz fátok, akkor hagyd a csudába a vásárolható díszeket, még a régieket se vedd ki a dobozból, hanem álljatok neki csinálni egyedi darabokat. Lehetőleg használjatok hozzá természetes anyagokat.

Akármit is készítettek majd, ez a közös feladat szintén összehozza a családot. A díszek készítése nem csak kreativitást fejlesztő, de miközben a kezünkkel ügyeskedünk, alkalmunk van beszélgetni olyan dolgokról is, melyekre a hétköznapok rohanásában esetleg nincsen.

Más karácsonyfa és gyermeknevelés
Házi karácsonyfa díszek – gyermeknevelés

Az internet tele van jobbnál jobb weboldalakkal, ahol ötleteket kaphatsz díszek készítésére papírból, faforgácsból, fenyőtobozból, gesztenyéből, fonalból, cérnából és más természetes anyagokból. Ebbe „munkába” könnyebb bevonni a kisebbeket, de ha van egy nagyobb tesó, az is inspirálható általában úgy, hogy gyere segíts a testvérednek és nekem. Ha nem jön, itt se erőltesd. Ha hallja, hogy milyen jó hangulatban dolgozgattok a díszeken a kisebb testvérével, talán magától csatlakozik.

Azok a karácsonyi ajándékok

Tapasztaltuk már, hogy milyen az, amikor reménytelenül mászkálunk boltból boltba, hogy a családunk tagjainak beszerezzünk valami ajándékot. Hányszor éreztük már úgy, hogy nem találunk semmi értelmeset? Akkor nem lenne jobb, ha pénzen vásárolható drága ajándékok helyett csinálunk valami egyedit, egyénit vagy személyre szabottat?

Ez egy újabb lehetőség a közös időtöltésre. Már ahhoz is tarthatunk egy kis kupaktanácsot, hogy kinek mit készítsünk. Ezt könnyen eldönthetjük, ha egyenként számba vesszük, hogy kire mi a jellemző, mi az érdeklődési köre, mit szeret, milyen dolgoknak örül, mi szokta őt megnevettetni.

Karácsonyi ajándékok kézzel készítve - gyermeknevelés
Karácsonyi ajándékok kézzel készítve

Itt is ügyelhetünk környezetvédelmi szempontokra, mert előfordulhat, hogy idővel ezek az ajándékok is a szemétben kötnek ki – nem azért, mert nem tartottuk kedvesnek amikor kaptuk őket, hanem mert egy idő múlva már meglátszik rajtuk az idő, és porfogóvá válnak a lakásban.

Süti-süti pogácsa

A konyha a közös sütés, főzés kimeríthetetlen terepe. Kisebb korában a legtöbb gyerek imád együtt tevékenykedni a konyhában anyával és apával. Találjunk ki a gyerek számára általa könnyen elvégezhető munkafolyamatokat, melyekbe ő is könnyen bekapcsolódhat annak érdekében, hogy elkészüljenek a karácsonyi sütemények.

A sütemények formázás kiváló lehetőség a gyerekek művészi hajlamának megélésére. Jó leköti őket a különböző formák, színek, apró ehető gyümölcs vagy mag díszítések alkalmazása. Néha mi felnőttek nem látunk valamit elég formásnak, szabályosnak, szépnek, de jobban tesszük, ha azt fogadjuk el szépnek, amit a gyerek szépnek lát.

Ahogyan a gyerek kézügyessége fejlődik, ő maga mondja majd meg, hogy ez most nem sikerült valami jól, és akkor jobban tesszük, ha nem mondunk neki ellent. Sok szülő azt gondolja, hogy az a pozitív megerősítés, ha mindent dicsérünk. A gyerek azonban nem fog megbízni a dicséreteidben, ha azt is megdicséred, amit ő maga nem tart jónak. Az egy másik dolog, hogy amikor valami nem sikerült, akkor biztathatod azzal, hogy „sebaj, majd legközelebb”, vagy úgy, hogy „Csinálj egy másikat, ha van kedved!”

Meglepetés azoknak, akik egyedül vannak

Szép dolog az adományozás és ajándékozás szegényebbek számára, és ha teheted és van jó minőségű nélkülözhető holmid, akkor becsomagolhatjátok a gyerekekkel, hadd gyakorolják az önzetlenséget. Általában az ilyen ajándékokat alapítványokon keresztül juttatják el a rászorulókhoz, kis utánajárással megtalálhatjátok a nektek szimpatikusat.

Meglepetés levelek magányosok számára
Meglepetés levelek magányosok számára

Van azonban a karácsonyi jótéteményeknek egy ritkábban alkalmazott módja is. Nézz szét saját lakhelyed közvetlen környezetében. Bizonyára vannak emberek, akik idősek vagy más okból egyedül élnek, és valószínűleg magányos lehet az ünnepük is. Nekik készíthettek valami apró ajándékot, ház képeslapot, jó kívánságot egy papírlapon, valami ilyesmit.

Ezt azután vagy személyesen átadhatjátok, vagy „titkos angyal” módjára eljuttathatod a postaládájába. Nagyszerű érzés lesz a gyerekednek, te is úgy érzed majd, hogy tettél valami egyszerűt, de szívet melengetőt. Aki pedig kapja, annak biztosan más lesz ez a Karácsony, mint a korábbiak voltak.

Amiről nem beszéltünk

A lényegről nem beszéltünk, a gyerek szabálytiszteletét csiszoló közös társasjátékokról, téli sportokról, ha például van a környéken korcsolya pálya. Ide sorolhatók a kisebb téli kirándulások, amelyekre akkor is van mód, ha éppen nincsen hó.

Akik nem szeretik a hideget, azoknak pedig beltéri kulturális programok, zene, tánc, színház áll rendelkezésére, bár ezek a dolgok már lehetnek erősen pénztárcafüggők.

A lényeg az egymás iránti figyelemmel eltöltött közös tevékenység, amikor legalább arra az időre száműzzük magunk mellől a mobiltelefont is, és így mint szülők, teljes mértékben a gyerekeinknek szánhatjuk magunkat legalább ebben az időszakban.

A szerzőről

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák