Hörcsög, mint ajándék a gyereknek?

Hörcsög, mint ajándék a gyereknek?

Hörcsög, mint ajándék

Meddig ajándék a hörcsög? Az állatmentő szervezetek (köztük az Együtt a Kisállatokért Alapítvány is) évről évre szembesülnek az ünnepek után

Meddig ajándék a hörcsög? Az állatmentő szervezetek (köztük az Együtt a Kisállatokért Alapítvány is) évről évre szembesülnek az ünnepek után kidobott vagy megunt ártatlan jószágokkal. Sok szülő szerint az állat kiváló ajándék a gyermeknek. Azonban ahogy elmúlnak az ünnepek, a gyermek gyakran ráun az állatra. Ezután pedig némelyik szülők inkább megszabadul az állattól, mintsem felelősséget vállaljon érte. A jobbik eset az, ha leadják az adott fajt mentő egyesületnek. De sajnos az sem ritka, hogy utcán, túraútvonal mentés, illetve egyéb területeken találnak civilek kidobott állatot. Sajnos számtalan alkalommal volt már példa arra is, hogy a felelőtlen gazdi az állatot egyenesen a kuka mellé vagy a kukába helyezte teljes felszerelésével együtt.

Felemelő felelősség

Egy állat élete is értékes! Felelősséget jelent! Amennyiben az állat kis gazdija egy gyermek, akkor az állatért minden esetben a szülő a felelős. Fontos, hogy a szülő jó példát mutasson csemetéjének, és megértesse vele, hogy amiért felelősséget vállaltak, arról egy életen át gondoskodniuk kell.

Természetesen előfordulhatnak olyan váratlan élethelyzetek, amik nem teszik lehetővé, hogy az állat a családban maradhasson a továbbiakban. Viszont ebben az esetben az a helyes megoldás, ha új, szerető otthont keresnek számára, ahol továbbra is szép életet élhet. Ebben állatmentő egyesületek is örömmel segítenek.

Ha úgy döntöttünk, hogy szeretnénk egy kis hörcsöggel megosztani otthonunkat, az alábbi dolgokra kell figyelnünk a tartásával kapcsolatban.

Hörcsög lakhely

A hörcsög átlagos élettartalma 2-3 év között mozog. Csak nagyon ritkán éri meg a 4 éves kort.
Csak és kizárólag egyedül tartható. Ha fajtárssal együtt tartjuk, bármikor vérre menő harc alakulhat ki közöttük. Csak az egyedül tartott hörcsög lehet boldog hörcsög!

Törpehörcsögnek minimum 100x30 cm alapterületű és legalább 40 cm magas hely kell. Aranyhörcsögnek pedig minimum 100x40 cm alapterületű helyet érdemes beszereznünk, ami legalább 50 cm magas. A lakhelyet huzatmentes helyre tegyük, és ne érje tűző nap. Az ideális hőmérséklet egy hörcsög számára a 20-25 fok. Efelett hőgutát kaphat, amibe akár bele is halhat! Így ha ennél melegebb van a szobában, mindenképpen hűtenünk kell a helyét!

A faforgácsot, kender-, len- vagy papíralmot legalább 10-15 cm vastagon szórjuk szét lakhelyén. Így tud majd ásni benne. Ha szénával keverjük, jobban megtartja az általa ásott alagutakat.

A hörcsög lakhely egyik fő eleme egy megfelelő méretű, zárt felületű (nem rácsos) futókerék. Törpehörcsögnek minimum 20 cm átmérőjű, aranyhörcsögnek pedig minimum 28 cm átmérőjű kereket válasszunk. Ebben tud egyenesen, kényelmesen futni.

Hörcsög ajándékba?
Hörcsög ajándékba?


Gondoskodás

Zsákmányállat. Akkor érzi magát biztonságban, ha sok búvóhely van lakhelyén. Tegyünk be fa és kerámia házikót, szénát, félbevágott kókuszdiót, stb.

Biztosítsunk neki csincsillahomokot egy nagyobb edényben. Ebben tudja majd tisztítani a bundáját, miközben ás és hempereg benne.

Egy önitatóba vagy egy nehezebb tálba minden nap tegyünk be neki friss ivóvizet. Naponta csak néhány cseppet iszik, de ez számára létfontosságú.

Adjunk neki naponta zöldséget (uborka, paprika, paradicsom, cukkini). A hörcsög magkeverék is fontos, ebből naponta egy teáskanálnyit kell kapnia. Fehérjét 2-3 naponta adjunk neki (lisztkukac, tücsök, sáska).
Ha fogyni kezdene, vagy inaktívvá válna, forduljunk egzotikus állatokhoz értő orvoshoz. Sajnos sok orvos nem ért hozzájuk megfelelően, így mindenképpen olyat válasszunk, aki rendelkezik megfelelő végzettséggel, illetve akinek a rendelőjében gyakran megfordul hörcsög is.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.

További információ: https://horcsoginfo.hu

A szerzőről

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák