2020. Nem a gyermekek éve volt - maszk

2020. Nem a gyermekek éve volt - maszk

2020. nem a gyermekek éve volt!

2020. nem a gyermekek éve volt. Ők is és a felnőttek is megtanultunk maszkot viselni, a kisebbek pedig azt tanulták meg, hogy mások viselik.

2020. nem a gyerekek éve volt. Ők is és a felnőttek is megtanultunk maszkot viselni, a legkisebbek pedig azt tanulták meg, hogy mások viselik. Más gyermekek pedig kiharcolták, bár nem kötelező, nekik is legyen.

Szükséges vagy túlzott elvárás-e a maszk? Ennek megítélése nem a Gyermeknevelés Magazin feladata. Elég szembenállás jött már létre az eltérő vélemények miatt. Minek tetéznék.

Sajnos már a gyermekrajzokon is megjelent. A gyerek lerajzolja Anyát, és sokszor már maszk van rajta. Ma még nem mérhető fel, de bizonyára óriási károkat okoz, hogy nem látjuk egymás mosolyát. Persze nem csak a mosoly hiányzik.

Mit üzen az arcunk?

Normális körülmények között felnőttek és gyerekek teljes mimikájukkal is kommunikálnak. Ebből 2020-ban igen sok elveszett. Nem tudjuk meddig tart ez az őrület. Azt tudjuk, hogy vannak már 3 évesek, 5 évesek, akik eddigi életük jelentős részében – már egy éve – az utcán csak alig láthatták a felnőttek arcát.

Nem tudták összekapcsolni az érzelmek megnyilvánulását, arc formálását a szóbeli kommunikáció tartalmával. Saját szüleiket is gyakran látják eltakart arccal, pedig a mimika a kommunikáció fontos eszköze.

A szabadság egy újabb szeletét veszítették el gyerekek és felnőttek. Kevesebb találkozás, kevesebb beszélgetés, kevesebb ölelés és puszi. “Tarts távolságot!” Ezt üzente 2020. gyerekeknek is. Sok gyerek alig vagy egyáltalán találkozhatott osztálytársaival, barátaival.

Nem is a tinédzserek éve

Ne csak a kicsikről tegyünk említést! A tinédzserek korának sajátossága a másik nem iránti érdeklődés, párkapcsolat kialakítása. Mi adott nekik ehelyett 2020? Ezt: “Nem láthatod teljesen az arcát!” és ezt: “Nem közelítheted meg akármennyire!”

Ebben a helyzetben nekik online kellene ismerkedniük? Ismertek ennek veszélyei! Ezzel kiteszik magukat a bullying lehetőségének. Tarts távolságot? Online kellene fogniuk egy más kezét, hogy a többiről ne is beszéljünk? Óriási károk a felnövekvő gyerekek minden korosztályánál.

2020. Nem a gyermekek éve volt - gyermeknevelés
2020. Nem a gyermekek éve volt

Sok mindent fejezünk ki, pontosabban fejeznénk ki mimikával. A kisgyerekeknek most kevesebb módjuk van a felnőttek megértésére. Nem csak ez változott azonban. A gyerekek és a felnőttek is többet vannak otthon, de nem önszántukból. Ez és a munkahelyi nehézségek ingerültség forrásai lehetnek a családoknak. Ennek is a gyerekek itták meg a levét.

Nem a gyermekek éve volt

Mi tesz majd pontot ennek az egésznek a végére? Vajon van-e célja egyáltalán a döntéshozóknak pontot tenniük – úgy világszerte? Vagy jól jött ez az egész felnőttek és gyerekek további kontrolljához? Ezek a kérdések messze túlmutatnak a gyermeknevelés kérdésein és 2020. nehézségein.

Nagyon gyengévé válik az ember bizalom, önbizalom és jövőkép nélkül. Mit kívánhatunk hát 2021-re gyerekeknek, iskoláknak, szülőknek és pedagógusoknak optimistán vagy akár naivan? Azt hogy 2021. legalább a végén váljon a mosoly és más pozitív érzelmek nem eltakarásának évévé!

Társadalmi célú hirdetés

A szerzőről

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák