Az agresszió szó jelentése

Az agresszió szó jelentése

Agresszió

Agresszió: Támadó szándék megnyilvánulása egy személy, közösség, jelenség érdekeinek érvényesítése céljából másik személy, közösség ellen.

Az agresszió szó jelentése

Az agresszió a támadó szándék megnyilvánulása; erőszakos önérvényesítés; kötekedő fellépés egy személy, közösség, jelenség, körülmény érdekeinek érvényesítése céljából egy másik személy vagy közösség, csoport ellen.

A szó eredete

agresszió < angol: aggression (rárontás) < francia: aggresser (támad) < latin: aggressus (támadás) < ad- (hozzá; elöljáró) + gressus (lépés)

Iskolai agresszió

Az agresszív viselkedés igen sok gyötrelem forrása akár a családi életben jelenik meg, akár az iskolai agresszió keretei között. Az iskolai agresszivitás nem csak tettlegességben nyilvánul meg, hanem gyakran egymás piszkálásában vagy csúfolódásban.

Az agresszív diákok kiközösítése nem oldja meg a problémát. Az ilyen gyerekek iskolából való eltanácsolása pedig nem szünteti meg az elküldött gyerek agresszivitását. Mivel az agresszív gyerek sem született rossznak, ezért önbecsülésének helyreállításával visszanyerheti önmaga jóságba vetett bizalmát.

Csökkentés, kezelés, megelőzés

A létező agresszivitást csökkenteni, kezelni kell, megszüntetni kell, de még jobb megelőzni. A durva erőérvényesítés megelőzése és megszüntetése akkor hatékony, ha párhuzamosan az egyén és a közösség területén is végzik. Amikor egy jellemzően agresszív viselkedésű gyereket hosszú távon nem sikerül helyrebillenteni ebből az ártalmas viselkedéssorozatból, akkor mindazt, amit ezalatt az idő alatt valaki próbált tenni a változásáért, olyan kezelésnek tekinthetjük, aminek nem volt végeredménye.

Az iskolai agresszió sok-sok diák és pedagógus életét keseríti meg, ráadásul azokét a szülőkét is, akiknek gyerekei ez vagy azon az oldalon, de érintettek az iskolákban történt agresszív eseményekben.

Az iskolai agresszivitás “kezelése” két vonalon fut, az egyik a csoport erkölcsi szintjének megemelését, a másik az agresszív egyén viselkedésmintájának megoldását tartalmazza.


Hirdetés

Az agresszivitás hátterében egymás el nem fogadását találjuk. Ezért ha békésebb iskolát szeretnénk, akkor az elfogadást kell növelni. A diákok elfogadási szintjének emelése mind gyerek-gyerek, mind gyerek-tanár és gyerek-szülő vonatkozásban jó hatással van a viselkedésre, és növeli a diákok etikus hozzáállását.

Iskolai elfogadás program az agresszió leküzdésére
Iskolai elfogadás program az agresszió leküzdésére

A szerzőről

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák