Mit jelent a kiégés szó?

A kiégés szó jelentése a gyermeknevelés szótárban

Kiégés

A kiégés az a folyamat, melynek során valakinek a lelkesedése egy bizonyos időtartam alatt lecsökken, és elveszíti hajtóerejét ami korábban egy cél felé vezette.

A kiégés szó jelentése

A kiégés az a folyamat, melynek során valakinek a lelkesedése egy bizonyos időtartam alatt lecsökken, és elveszíti hajtóerejét, ami korábban egy cél felé vezette.
A pedagógus kiégésének egyik jele, hogy a tanári vagy más pedagógus szakma iránti lelkesedése csökken, vagy teljesen elmúlik. A kiégés ténye független attól, hogy a pedagógus ezt észre veszi magán vagy sem.

A kiégés szó eredete

ki: ki < ómagyar: ki < ősmagyar: ki, khen (ki) < sumér: gin (kicsoda)
ég: ég < ómagyar: ég < ősmagyar: éged (ég) < dravida: végu, végudal (ég, süt)

Mi ég ki valójában?

A lelkesedés, az optimizmus, az önbizalom, és a bizalom mások felé. Vannak, akik úgy élik meg, hogy kiég az oktatásba, a magukba, az iskolába, a gyerekekbe, a szülőkbe vetett hitük.

A pedagógus kiégésnek okai és következményei

A tanár vagy más pedagógus kiégése szinte egyetlen okra vezethető vissza, arra a sok problémára, melyeket pályáján minden lelkesedése ellenére sem sikerült megoldania. Miden kudarc egy kis „rőzse, tüzelőanyag” a kiégéshez. Főleg az ismétlődő témájú kudarcok vezetnek kiégéshez. Nekifut egy problémának, kudarc. Újra neki fut, de ismét sikertelenség.

A pedagógus pályájának felfelé ívelő első részében rendelkezik a lelkesedés egy mennyiségével. Később részben azért, mert nem voltak meg a valódi eszközei (tudás és gyakorlati technika), másrészt pedig azért, mert számított arra, hogy a célok elérésében mások is parterei lesznek, de azok mégsem segítettek neki, esetleg ellene is volta, tehát ezen két tényező következtében sikertelenségeket könyvel el oktatói, nevelő munkája során. Pályája vége felé érve jellemző, hogy egyre kevésbé bízik abban, hogy valami előremutató dolog igazából megvalósuljon az iskolában vagy más oktatási intézményben.

A kiégéshez hozzájárulhat még a megbecsülés hiánya a szülők, valamint saját kollégái irányából, amihez hozzávehető még az, ha az adott társadalom nem tartja nagyra a szakmát és ennek hangot is ad sajtótermékeken keresztül, illetve alacsony fizetés vagy a megbecsültség érzését sértő más módon.

A tanár kiégése ellen ható megoldásáról, a tanári lelkesedés helyreállításáról hamarosan olvashat, a következő LINK-en.

(A szó eredetéért köszönet a wikiszótárnak.)

A szerzőről

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák