A motiváció szó jelentése - Gyermeknevelési Szótár - Mit jelent a motiváció?

A motiváció szó jelentése - Gyermeknevelési Szótár - Mit jelent a motiváció?

Motiváció

A MOTIVÁCIÓ szó jelentése – A Gyermeknevelés Szótárban nem csak a jelentése, annak kifejtése is megtalálható pedagógusok és szülők számára.

A motiváció szó jelentése

motiváció (főnév)

A motiváció cselekvésre késztető tényező, amely növeli a személy hajlandóságát és észszerű ok lesz számára arra, hogy megtegyen egy elvárt cselekvést vagy engedelmeskedjen egy utasításnak. Ez a hajlandóságot kiváltó tényező egymást követő lépcsőfokokként helyezkedik el egy skálán.

Példa mondat (1): Ha a gyereknek nincs motivációja, akkor nem fog tanulni.

Példa mondat (2): Más irányú motiváció hiányában a gyerekek inkább ülnek egész nap számítógép előtt.

A szó eredete

[motiváció < angol: motivation (motiváció) < latin: motivus (mozgató) < moveo (mozdít)]

A motiváció szó más meghatározása

Saját, belső mozgató erő, ami miatt valaki valamit csinál, vagy amiért valamire elszánja magát.
(Ez az utóbbi meghatározás alkalmasabb arra, hogy gyerekek megértsék, míg az első többet elmond egy pedagógusnak, aki azon tevékenykedik, hogy növelje gyerekek motivációját.)

A cselekvés oka

A cselekvés oka tehát a motiváció. Amikor olyan gyerekkel találkozunk, akik felnőtt szemmel nézve semmi értelmeset nem csinálnak, akkor előttünk áll valaki, akinek nincs oka arra, hogy tegyen valamit.

Ha segítünk a gyereknek találni egy neki reális célt, akkor azzal létre is hoztunk számára motivációt. Előfordulhat, hogy adunk neki egy célt, és ő mégsem tesz semmit annak irányában. Ez akkor történik, ha a céllal ő nem tudott azonosulni, tehát nem az ő célja.

A cselekvés területei

Ritkán mondható el, hogy valaki egyáltalán nem motivált. Például, ha állandóan számítógépes játékkal játszik, de nem tanul, akkor is van motivációja, csak ebben az esetben éppen a játékprogramok irányában motivált.

Az egyén különböző motivációs szinten lehet az élet különféle területein. Lehet, hogy érdekelt a testedzésben, nem motivált párkapcsolatban. Másvalaki jó a családi kapcsolatok fenntartásában és a munkában, de nem motivált a sportban.

A motiváció forrása

A motiváció forrása az egyén, és ebben nagy különbözőségeket mutathatunk. A motiváltság szintje jellemző valakinek a pillanatnyi állapotára, de nem marad feltétlen állandó. Egy váratlan élethelyzet szükségessé teheti számára, hogy növelje motivációját vagy létrehozzon motivációt. Tévesen úgy is tekinthetjük, hogy ez az élethelyzet maga a motiváció, de ez csak egy külső impulzus, amire reagálva valaki létrehoz motivációt.

Ajánlott olvasni való a témában

Szülőknek, tanároknak, tanítóknak és más pedagógusoknak ajánlott olvasmány motiváció hiányos gyerekekkel kapcsolatban a következő:

(A szó egyik meghatározásáért és eredetéért köszönet a wikiszótárnak.)

A szerzőről

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák