Ne szüljünk gyereket? - Gyermeknevelés és család

Ne szüljünk gyereket? - Gyermeknevelés és család

Ne szüljünk gyereket?

Egyre gyakoribb, hogy fiatalok arról beszélnek, arra biztatnak, hogy ne szüljünk gyereket, mert az “embertelenség” lenne egy ilyen világban.

Egyre gyakoribb, hogy fiatalok arról beszélnek, nyilatkoznak, arra biztatnak, hogy ne szüljünk gyereket, mert az velük szembeni embertelenség lenne egy ilyen világban. Elsősorban a bolygó környezeti pusztulására, másodsorban a társadalmi viszonyokra utalnak, és azt tartják felelősségteljes válasznak, hogy ne szüljünk gyereket.

Elintézhetnénk a nekik szánt választ azzal, hogy a náci Németországban, és a kommunizmussal sújtott Szovjetunióban is születtek gyerekek. Ez azonban csak a társadalmi viszonyokra adna gyorsan ellenpéldákat, de válasz még arra sem lenne.

Sokan vitatkoznak azzal, hogy egyáltalán van-e klíma vészhelyzet vagy sincs. Államok vezetőitől, akiket néhány évre választanak, nem nagyon kapunk őszinte választ. Sok-sok tudós állítja, hogy nagy a baj. Műanyag borítja az óceánokat. Három kiló halra a Földközi tengerben is jut már egy kiló műanyag valamilyen formában. A szén-dioxid-kibocsátás hatalmas, az oxigén aránya más gázokhoz képest a levegőben jelentősen csökkent.

Föld és társadalom

Az internetes hírek és álhírek világában az ember saját józan eszére van bízva, hogy mit fogad el igaznak. Sokan nem szívesen néznek szembe a valósággal, hogy saját maguk is tapasztalják, hogy az élelmiszerek talán szebbek, de tartalmatlanabbak. Vitamin boltokba kell járnunk, hogy megkapja a szervezetünk, ami régen még a gyümölcsökben benne volt. Táplálékaink növényvédő szerek méreg maradványaival szennyezettek. A húsok antibiotikumokkal „látják el” a fogyasztók szervezetét. A mezőgazdaságból génmanipulált növényekkel szorítják ki az évezredek alatt hasznosnak bizonyult fajtákat.

Ez valóban szomorú valóság, és bárki által megtapasztalható, akármit is állítanak ezzel szemben azok, akik a Föld kifosztásán alapuló gazdasági rendszer hívei.

Akkor ne szüljünk gyereket? Ez a következtetés vagy döntés, bár mindenkinek saját joga, egyáltalán nem tűnik logikusnak. Valakinek ugyanis ma, és holnap is dolgoznia kell azon, hogy az emberiség felébredjen. Rossz társadalmi helyzet minden időben előfordult különböző térségekben, még születtek gyerekek. A gyermeknevelés ottani és akkori eszközeivel mégiscsak megtanulták a túlélés technikáit. Tudásukkal így vagy úgy, de szolgálták az emberiség fennmaradását.

Tényleg ne szüljünk gyereket?

Bár elsőre humánusnak tűnő gondolat, hogy ne szüljön az ember egy ilyen világba gyereket, mégis elég furcsa az indoka. Azzal támasztják alá, hogy embertelenség egy olyan jövő számára gyereket szülni, amelyben a gyermekünk nem lehetne boldog, mert sokkal keményebbek lesznek az életfeltételek.

Élnek emberek a sarkkörhöz közel, igen mostoha körülmények között. Ki merné azt állítani az elkényelmesedett Európában, hogy azok között nincsenek boldog gyerekek és felnőttek? Élnek emberek sivatagi körülmények között, és dzsungelek peremén is. Ki állíthatja, hogy az ő életünk sivárabb, rosszabb, mint a személyautókhoz szokott civilizáltaké?

A „ne szüljünk gyereket” egy ilyen jövő számára elég kényelmes álláspont. Egyre nehezebb a szülők dolga, és mégis megszülettek a szüleink és mi is. Nem mondták azt anyáink, hogy „megmentenek minket” azzal, ha nem születünk meg. Megszülettünk, felneveltek, és mit itt vagyunk, van esélyünk tenni valamit. Ez még akkor is így van, ha a társadalmi modellek nem kedveznek a nép szava érvényre jutásának.

Bármely párnak joga van eldönteni, hogy lesznek-e gyerekei vagy nem. Az azonban erősen vitatható, hogy azon az alapon nem lesznek, mivel nehéz sorsuk lenne majd. Minden világban, minden helyen van nehéz sors. Az emberiségnek össze kellene fognia a „sors” jobbá formálására. A gyerekünknek is lesz „játszótere”, még ha ez nem is a klasszikus hinta és homokozó lesz is.

Milyen sorsuk lesz?

A gyerekeinknek talán már fiatalon állandóan tüntetniük kell majd, hogy döntéshozókat emlékeztessenek arra, hogy nem a családjuk gazdagodására választották meg őket tisztségükre a választók. Lehet, hogy lányunk vagy fiunk azért nem jár majd autóval, hogy saját életvitelével demonstrálja a Föld felelősségteljes használatát. Talán lemond majd sok olyan kényelemről, amit a mai civilizáció még kínál, de ami holnap talán már luxus lesz az emberiségnek, és halálos veszély a bolygóra.

Talán a jövő iskolája ismét az otthon lesz, mint pár száz évvel ezelőtt, a tanítók pedig újra a szülők lesznek, mint a középkor szegény rétegeiben. Az is előfordulhat, hogy az életszínvonal romlása miatt demokrácia sem lesz, és gyerekeinknek továbbra is egy igazságosabb társadalom megvalósításán kell fáradozniuk.

Ne szüljünk gyereket? - Gyermeknevelés és család
Ne szüljünk gyereket? – Gyermeknevelés és család

Mégis! Nem lehetne azt a személyes energiát jobbra használni, amit ma valaki annak bizonygatására használ, hogy nem érdemes ide gyereket szülni? Sok fiatal mutat ma példát idősebb generációknak abban, hogy kevesebb anyagi erőforrás felhasználása mellett is létezik boldogság. Vannak célok, melyek nemesebbek és túlmutatnak a pénzben mért gazdagodáson.

Vajon újabb és újabb generációknak ne lenne joga megszületni, és tenni valamit a dolgok jobbá fordulására? Félreértés ne essék! Senkitől sem vitathatjuk el a saját álláspontját. Ha valaki mindezek ellenére úgy látja, hát akkor fogadjuk el! Az az ő döntése. De miért akar divatot csinálni abból, hogy lépten-nyomon reklámozza? Még a végén azokat a szülőket állítják be felelőtlennek, aki gyereket szülnek!

Igen. A történelemben még nem fordult elő olyan, hogy az emberiség konkrétan a bolygó fennmaradását kockáztatja. Ezért ebből a nézőpontból semmilyen történelmi példa sem alkalmas a mai helyzettel való teljes párhuzamba állításra. Nem lehet azonban, hogy pontosan a környezet állapotának romlása az, amiért szükség van újabb, felelősségteljes generációk megszületésére?

Jelenleg nekünk, felnőtteknek van a legnagyobb felelősségünk most, a jelenben, a környezet állapotával kapcsolatban is.
Nehéz lesz a gyerekeink élete? Talán igen, de megszületve lesz esélyük a dolgok jobbra fordítására, anélkül pedig nem lenne sem nekik, sem a bolygónak, amit úgy hívunk, Föld.

Kátya

A szerzőről

Maradjunk kapcsolatban

Gyermeknevelés - Közösségi Média

Kategóriák